Serviceyrken allt mer populära

De är allt mer populära bland kunderna, vill säga. Det är de som systemet gynnar då tjänster som hemstädning och liknande blir billigare tack vare de så kallade ”avdragen” ROT och RUT, två avdrag som vi på Alliansfritt Sverige hellre skulle kalla för bidrag. Men det är som det är. Detta har vi upplyst er läsare om förut och det verkar inte bli bättre än så här. Inte med nuvarande regering i alla fall.

Ibland känns det hopplöst när man tänker på det men det är bara att gilla läget. Det finns trots allt mycket som är positivt och värt att kämpa för också. En sådan sak är till exempel rättigheter för alla arbetare som utför dessa tjänster.

Jag pratade med en städerska som arbetar med hemstädning Köping som tidigare blivit skickad runt bland olika handläggare på arbetsförmedlingen. Hon hade fått sitt första fasta jobb på över fyra år nu och det är inte svårt att glädjas å hennes vägnar. Å andra sidan tycker jag det är synd att sådana jobb ska vara lågavlönade. Hon sliter ju hårt och inkomsten räcker knappast till hummer och champagne. Men det klassperspektivet som jag försökte föra fram ville hon inte lyssna på.

Själv tycker jag att sådana jobb lika gärna kan finansieras ur den statliga kassan. Hon skulle förmodligen trivas bättre med att städa gemensamma utrymmen eller med att plocka skräp på allas vårt gemensamma torg i stadens centrum istället för att skura golvet hemma hos samhällets mest välbeställda. Eller är det bara jag som tänker så nuförtiden? Det känns som att hela världen bara finner sig i den kapitalistiska nyordningen.

Här på Alliansfritt Sverige arbetar vi med motsatsen. Helst ska saker och ting ägas gemensamt. Förutom mina egna saker. De vill jag fortsätta äga själv. Så det så. Något ska man kunna unna sig ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *